03 491 01 91

0,00
No products in the cart.

Asperges & wijn

Afhankelijk van het weer, groeit de witte asperge uit volle grond van midden april tot ergens eind juni. Dat is dus dé periode om je recepten voor asperges weer boven te halen.

Asperges horen lang, dik, krokant en van top tot teen wit te zijn. Schil ze steeds met een dunschiller op een omgekeerd bord. Zo breken ze minder snel. (De schillen kan je gebruiken voor soep, maar laat ze niet koken. Gebruik ze om de bouillon te parfumeren, maximaal 10 min).

Snij onderaan het droge gedeelte van ongeveer 1,5 cm van de asperges.

Asperges zijn caloriearm: 100 gr levert slechts 16 kcal op en zit boordevol vezels, vitamine B, C, kalium, calcium en ijzer.

Asperges bewaar je na aankoop best in een propere, vochtige handdoek in de koelkast. Hou ze beter niet langer dan een paar dagen bij maar verwerk ze zo snel mogelijk.

Koop altijd asperges van gelijke dikte, zodat ze allemaal dezelfde gaartijd hebben.

Hoe krokant en vers ze zijn, kan je testen door twee asperges tegen elkaar te wrijven. Hoor je een piepend geluid? Dan zijn ze kraakvers.

Bij een lekker recept voor asperges hoort natuurlijk ook een goed glas wijn.

Daarvoor ben je bij Axybel aan het juiste adres.

2 recepten voor asperges

Aspergerecept 1:

Asperges op z'n Vlaams.

Ingrediënten voor dit recept: Asperges – melkerijboter – 1 à 2 eieren per persoon – peterselie – pezomus

Asperges koken is op zich niet zo moeilijk, maar vergt toch wat kennis van zaken. Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe. (Je kan asperges ook stomen.)

Handig zijn de asperge-kookpotjes met een mandje erin.


 1. Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur laag of af.
 2. Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges.
 3. Proef even en controleer of ze de juiste garing hebben. De asperges mogen nog knapperig zijn maar toch voldoende knabbelzacht. Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek.
 4. Zorg intussen voor de geklaarde boter. Hiervoor laat je melkerijboter smelten en lichtjes pruttelen zodat de witte melkachtige bestanddelen boven komen. De licht schuimige bestanddelen verwijder je met een schuimspaan.
 5. Neem één tot twee hard gekookte eieren per persoon, pel ze en plet ze met een vork. Voeg er de gehakte peterselie aan toe en vermeng alles met wat geklaarde boter. Kruid de mengeling met nootmuskaat.
 6. Schik de lauwwarme asperges op een bord. De eieren leg je gedeeltelijk over de asperges. De rest van de geklaarde warme boter kan je over de asperges gieten.

Aspergerecept 2:

Asperges voor op warme dagen.

Ingrediënten voor dit recept: Asperges – spirelli – erwten – ontpitte en gepelde tomaat – spek – eieren – gehakte basilicum – olijfolie – balsamico – citroensap – pezomus

 1. Schil de asperges met een dunschiller. Kies geen al te dikke asperges voor deze bereiding.
 2. Verdeel de rauwe of kort-gegaarde asperges in stukjes van 1,5 à 2 cm.
 3. Bak de asperge-stukjes heel kort in een wok of een pan tot ze beetgaar zijn.
 4. Pel en ontpit de tomaten en snij in blokjes. Bak het spek. Kook de spirelli beetgaar.
 5. Bak twee eieren tot een omelet en snij ze in reepjes.
 6. Meng de asperges met de erwten, het ei, de tomaat, het spek en de pasta. Voeg tijdens het mengen olijfolie toe en enkele druppels citroensap. Kruid alles met peper uit de molen, zout, nootmuskaat en gehakte basilicum.
 7. Laat de bereiding afgedekt rusten in de koelkast. Dien de dag zelf op of een dag nadien.
 8. Voor het opdienen voeg je nog wat olijfolie toe en een klein beetje balsamicoazijn. Meng goed.
 9. Schik de bereiding in het midden van het bord en garneer met enkele blaadjes verse basilicum.


Markus Molitor “Haus Klosterberg”

13,70

Fulget “Albarinho” 2019

10,60

Domaine Michel Fonné Alsace

8,95