Asperges & wijn
Afhankelijk van het weer, groeit de witte asperge uit volle grond van midden april tot ergens eind juni. Dat is dus dé periode om je recepten voor asperges weer boven te halen.
Asperges horen lang, dik, krokant en van top tot teen wit te zijn. Schil ze steeds met een dunschiller op een omgekeerd bord. Zo breken ze minder snel. (De schillen kan je gebruiken voor soep, maar laat ze niet koken. Gebruik ze om de bouillon te parfumeren, maximaal 10 min).
Snij onderaan het droge gedeelte van ongeveer 1,5 cm van de asperges.
Asperges zijn caloriearm: 100 gr levert slechts 16 kcal op en zit boordevol vezels, vitamine B, C, kalium, calcium en ijzer.
Asperges bewaar je na aankoop best in een propere, vochtige handdoek in de koelkast. Hou ze beter niet langer dan een paar dagen bij maar verwerk ze zo snel mogelijk.
Koop altijd asperges van gelijke dikte, zodat ze allemaal dezelfde gaartijd hebben.
Hoe krokant en vers ze zijn, kan je testen door twee asperges tegen elkaar te wrijven. Hoor je een piepend geluid? Dan zijn ze kraakvers.
Bij een lekker recept voor asperges hoort natuurlijk ook een goed glas wijn.
Daarvoor ben je bij Axybel aan het juiste adres.
2 recepten voor asperges
Aspergerecept 1:
Asperges op z'n Vlaams.
Ingrediënten voor dit recept: Asperges – melkerijboter – 1 à 2 eieren per persoon – peterselie – pezomus
Asperges koken is op zich niet zo moeilijk, maar vergt toch wat kennis van zaken. Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe. (Je kan asperges ook stomen.)
Handig zijn de asperge-kookpotjes met een mandje erin.
Aspergerecept 2:
Asperges voor op warme dagen.
Ingrediënten voor dit recept: Asperges – spirelli – erwten – ontpitte en gepelde tomaat – spek – eieren – gehakte basilicum – olijfolie – balsamico – citroensap – pezomus