Sherry heet officieel vino de Jerez. Met cava en Rioja is het een van Spanjes meest karakteristieke wijnen, met een lange geschiedenis en een heel eigen cultuur. Sherry is een licht versterkte wijn die langdurig op hout rijpt. Daarbij worden wijnen uit verschillende jaren volgens een vast systeem in een solera (rijen opgestapelde vaten) met elkaar vermengd. Die solera’s liggen in enorme, kathedraalachtige bodega’s, waar het relatief koel is. De basiswijn voor sherry komt van de palominodruif, aangeplant in wijngaarden in de omgeving van Jerez de la Frontera in de zuidpunt van Andalusië. Bijzonder is dat op een deel van de wijnen een spontane gistlaag ontstaat. Deze laag, flor genoemd, is verantwoordelijk voor de geheel eigen smaak van de sherrytypen fino en manzanilla en deels voor de smaak van amontillado. Wijn waarop geen flor ontstaat, ontwikkelt zich onder invloed van zuurstof tot het type oloroso.
Spaanse rode, sherry getypeerde wijn met de krachtige geur van noten, krenten, karamel en gekonfijte vruchten. De smaak is volzoet. Past zowel bij paté als bij desserts met gekonfijte vruchten.