Zuid-Afrika kent al ruim drieënhalve eeuw wijnbouw in de mooie Kaapprovincie ten noorden, noordoosten en oosten van Kaapstad. Het is echter pas sinds een jaar of twintig bezig met de ontplooiing van al zijn mogelijkheden als wijnland. De Kaapse wijngaarden liggen voor het grootste deel op korte afstand van de kust van de Atlantische en van de Indische Oceaan. Verder landinwaarts is het vaak te warm en te droog. Vanuit het historische hartland, met als middelpunt Stellenbosch, en andere belangrijke districten als Paarl, Robertson en Swartland zijn de grenzen wel steeds verder opgeschoven. Meestal liggen de wijngaarden er langs de kust en een enkele keer gaan producenten de hoogte in. In Zuid-Afrika bestaat steeds meer aandacht voor de invloed van het terroir op de wijn en ‘de juiste druif op de juiste plek’.
Het systeem van herkomstbenamingen heet Wine of Origin/Wyn van Oorsprong (W.O.); het is onderverdeeld in districten, regio’s en wards (kleine gebieden). Witte druiven zijn van oudsher in de meerderheid in Zuid-Afrika; vooral chenin blanc (de grootste aanplant ter wereld), chardonnay en sauvignon blanc. Cabernet sauvignon, merlot, shiraz/syrah en de Zuid-Afrikaanse pinotage zijn de belangrijkste blauwe rassen.
Zuid-Afrikaanse witte wijn met een krachtig aroma van rijp citrusfruit. De smaak is fris en combineert perfect met zoet- en zoutwatervis. Ook heerlijk bij frisse salades met vlees.
Verleidelijke, expressieve droge witte wijn met prachtig rijp fruit van granny smith, perzik, passievrucht plus rokerig eiken. Heerlijk fruitig in smaak met opvallend veel diepgang en een opwekkende frisheid. Een knap uitgebalanceerde wijn met verfijning en toast in de finale. Blinkt uit in combinatie met gegrilde visgerechten of schaal- en schelpdieren.
Licht robijnrood gekleurde wijn met een zuivere geurexpressie van rode kers, bosaardbei, peper en laurier. Elegant en verfijnd in smaak met rijp rood fruit, milde tannines en precies voldoende frisheid.
Dieprood gekleurde wijn met een verfijnde geur van rijpe braam, blauwe bes, laurier en eikennuances. Vol, soepel en zacht in smaak met een fraaie balans tussen rijp fruit, frisse zuren en milde tannines.
Diep robijnrode, portachtige wijn met een gelaagde geur van zwarte bes, gestoofde pruim, vijg en mokka. Volzoet en zalvend van smaak met jammy zwart fruit, evenwichtige frisheid en versmolten tannines.
Volrode wijn uit Zuid-Afrika, die lekker ruikt naar jam-achtig rood fruit. De smaak is fris, soepel en vol. Erg lekker om zo te drinken, maar ook heerlijk bij (gegrild) vlees of gevogelte.
Witte wijn uit Zuid-Afrika met een krachtig aroma van asperges, buxus en wat tropisch fruit. De smaak is sappig, frisdroog en verfijnd aromatisch. Uitstekend bij schaal- en schelpdieren, maar ook bij rijke en frisse salades.
Frisse, droge witte wijn uit Zuid-Afrika, met de geur van citrus en tropisch fruit en een sappige, elegante smaak. Uitstekend te combineren met salades, visschotels en milde vleesgerechten.
Krachtige droge witte wijn met een rijk aroma van rijp tropisch fruit en verfijnde houttonen. Fraaie wijn, prima bij vele visgerechten, maar ook erg lekker bij gevogelte of kalfsvlees.
Droge witte wijn uit Zuid-Afrika, met een aroma van citrusfruit en een frisse smaak. Lekker om zo te drinken, maar ook heerlijk in combinatie met een salade met vis.
Soepele, houtgerijpte Chardonnay met een open geur van gekonfijte citroen, grapefruit, meloen en brioche. Mooi sappig met puur fruit en een opwekkende frisheid in de smaak. De finale is zacht met tonen van toast en gebrande boter.
Lichtgeel gekleurde wijn met verfijnde aroma’s van rijpe appel, perzik en toast in de geur. Mooi fruitig in smaak met een heerlijke sappigheid en uitgebalanceerde frisheid. De finale is droog en middellang met fijne grapefruitbitters. Ideaal om te drinken als aperitief, of te serveren bij lichte gerechten en salades met vis of kip.
Walvisch Kaapse Wit is een originele blend van chenin blanc, sauvignon blanc en chardonnay afkomstig uit wijngaarden van het gerenommeerde DeMorgenzon Estate in Stellenbosch. In de sterk gereglementeerde Europese wijngebieden ligt deze druivencombinatie niet voor de hand, maar Alastair Rimmer kiest - niet gehinderd door tradities - gewoon de druiven die elkaar perfect aanvullen in geur en smaak.